GRATIS GRØN LEVERING /lokalt!

100% Naturligt - med garanti! 100% NATURLIGT - med garanti

Nektariets klub NEKTARIEKLUB /VÆR MED!

Follow Us FØLG OS /og del dine opskrifter!

Hjemmelavet sæbe

At lave sin egen sæbe er en ret enkel proces, men bør tage al ens opmærksomhed under procecessen, da den masse der arbejdes med er stærkt basisk. Altså mest for voksne. 

Den proces der her er beskrevet kaldes kold proces ... Og ja :-) der findes også en varm, men den tager vi en anden dag. 

Den her grundopskrift kan varieres i det uendelige, men det kan være en fordel at starte med en enkel opskrift indtil man har fået lidt erfaring. Så er der ret stor sikkerhed for succes. 

Til den her opskrift skal du bruge: 


Ingredienser til fremstilling af hjemmelavet sæbe

Her er der fundet engredienser til en økologisk sæbe med honning. 

 

Redskaber til fremstilling af hjemmelavet sæbe

Alle redskaberne findes frem først, så du har det hele lige ved hånden, når du først er gået i gang.

Du skal bruge: 

  • 2 skåle
  • En vægt
  • Et piskeris
  • Et målebæger
  • En ske
  • En elpisker 
  • Et par beskyttelsesbriller ... Eller som her datterens dykkerbriller :-) 
  • Et par gode gummihansker 

 Første tager du gummihansker og briller på ...

 

Ingredienserne blandes i skål

 

Derefter hældes den kaustisk soda forsigtigt ned i vandet og der røres indtil det hele er opløst. Denne blanding kaldes lud. 

Der udvikles varme undervejs og blandingen når en temperatur på ca 110 grader. Jeg valgte at stå udenfor med denne del af processen for en sikkerheds skyld. Blandingen stilles til side så den kan afkøle.

  

Over komfuret smeltes ved svag varme

 

Kokosolien og tidselolien smeltes sammen og det testes med et termometer, at fedtblandingen har samme temperatur som luden. 

 

Ingredienserne mixes sammen med håndpisker

 

Når fedtblandingen og luden har samme temperatur, hældes fedtblandingen langsomt over luden og blandingen piskes med elpisker. Vær forsigtig når du starter, da blandingen er stærkt basisk. Den kan ætse huller i lak og tøj.  Pisk ... Pisk ... Pisk ..  

Og der piskes og piskes

 

Sådan ser blandingen ud efter ca 20 min .. Her er den næsten klar.  

Sæbemassen er ved at være klar

Så tilsættes farve, honning og duft ... I den her udgave blev sæben farvet med rød pastafarve .. ( og næ .. Den er ikke økologisk). Til gændgæld er honningen hjemmeproduceret og den velduftende citronolien er selvfølgelig fra urtekram. Resultatet blev en gammelrosa tyktflydende sæbemasse med en lækker duft af citron. 

 

Sæbemassen hældes i formen

Sæbekassens hældes på form. Her har jeg valgt en brødform i silikone, da jeg har en plan om, at den skal skæres i tykke skiver og pyntes med et mavebælte i papir .. Men førstskal den stå i 12-24 timer. 

Sæbemassen skal nu

 

Husk at sæben stadig er basisk og at handskerne skal på igen, når sæben skal skæres. Herefter skal den ligge i 3 uger før den må bruges. Hvis man ønsker at tjekke PH værdien inden den tages i brug, skal den gerne ende på omkring 7 inden den tages i brug. 

Det sidste billede må i vente med til hviletiden er overstået :-) go fornøjelse